Sidor

söndag 26 augusti 2012

"Välkommen till vår vardag"

Svt har sänt en dokumentärserie om tre avsnitt av Helena Isaksson som heter "Välkommen till vår vardag" och handlar om hur livet kan vara när man lever med Downs syndrom. En mycket trevlig och berikande serie, i vilken man som tittare får hälsa på i flera familjers olika liv, runtom i Sverige. Jag har inte sett programmen på tv, men på nätet och de finns att ta del av här.
 
I det sista avsnittet, som jag precis har tittat på berättar Ingrid, 90 år, om hur det var längre tillbaks i tiden när hon blev mamma till Björn. Hon berättar om hur hon och hennes son togs emot av omvärlden och hur de fick kämpa, samt om hur hon tack vare Björn, kämpat för andra barn med Downs syndrom, som förr i tiden gömdes undan samhället. Jag tycker det är så starkt när hon berättar om hur den ena barnmorskan menar på att hon aldrig tidigare sett "ett sånt barn" och hur den andre, äldre och mer erfarne barnmorskan, så vackert uttrycker "kom alltid ihåg, att det här är ljusets barn". Ingrid säger också att "jag hade haft ett väldigt fattigt liv utan Björn, han har lärt mig allt det här om människor, han har lärt mig att fundera och ifrågasätta".
 
Detta leder mig oavkortat till ett samtal jag och en vän hade nyligen. Vi pratade om livet som varit, som är och om framtiden. Vi pratade om giftermål och barn, graviditeter och i samband med det om det så kallade "kubtestet". Över lag tror jag att vi människor idag oroar oss för mycket, det finns ett kontrollbehov som gör att vi gärna vill vara små minigudar och styra över det vi kan. Kubtestet är något som vanligen erbjuds kvinnor över 35 år, vilket gör att det inte ens är aktuellt för de flesta i min ålder och omkrets - ändock är det förhållandevis många som vill göra det. Min vän sade då att hon inte skulle vara det minsta intresserad av det testet, för oavsett om barnet hade någon kromosomförändring eller ej så skulle det vara välkommet. Vissa väljer att göra testet för att se att barnet är friskt, för att kunna göra ett ställningstagande till huruvida de ska behålla livet där inne eller ej. Min vän menade på att om hon gjorde ett sådant test och därav valde bort ett litet liv, så skulle hon aldrig sluta tänka på hur det livet hade utvecklats och sett ut. Jag förstår henne till fullo. Jag anser definitivt att det är var människas sak och eget val och jag kan inte svara för hur jag själv verkligen ställer mig till frågan, förrän den dag då jag står där själv. Det finns en mening med allt som sker, även om vi har ett stort inflytande vad gällande hur våra liv ser ut, men vad är det egentligen som säger att vi ska kunna kontrollera något, som egentligen kanske borde stå över vår mänskliga makt? Vem säger att livet blir lättare eller svårare, fattigare eller rikare?! Tänk vilken rikedom det är att vi alla är olika. Vi har så mycket att lära av varandra, om vi bara vågar och är öppna att ta emot vad som finns omkring och inom oss!

fredag 24 augusti 2012

Födelsedagspresenten!

Och såhär var det...
 
 
Johans första fallskärmshopp! (  Farmor, klicka på pilen för att se filmen!)

lördag 18 augusti 2012

Johans 30 årspresent

Igår fyllde Johan 30 år. Idag fick han sin överraskningspresent...
Johans första fallskärmshopp!

Mitt första fallskärmshopp!

Vi överlevde...

..båda två...

..med en fantastisk känsla & upplevelse!
Grattis på din dag, min älskling! Tack för en oförglömlig upplevelse tillsammans. Lätt den bästa känslan jag någonsin haft, de första sekundrarna av fritt fall från 4000 meters höjd, efter det att kroppen förstått vad som hände! Världen har aldrig varit vackrare & jag har aldrig känt mig mer fri!

tisdag 14 augusti 2012

Nu har allvaret börjat, det började igår!

Ja, igår var min första dag som heltidsanställd vid "min" nya förskola. Det är en stor förskola med många avdelningar, många pedagoger och många barn. Min avdelning består av 32 barn och sex pedagoger, mig inkluderad. Under dessa första två dagar har vi framför allt förberett vår avdelning, fixat såväl praktiska som teoretiska detaljer. Gått igenom rutiner och säkerhet, samt intranät och andra viktiga inloggningar och ansvarsområden. Jag kan meddela att jag är trött i huvudet. Imorgon kommer äntligen barnen och det är dags för de första inskolningarna, både barn och föräldrar ska få lära känna det som ska komma att bli deras vardag för några år framöver.

Det känns jättekul att äntligen vara färdigutbildad och få börja arbeta "på riktigt". Faktiskt ännu lite overkligt, om jag ska vara ärlig. Men det förändras nog, ju längre tiden löper och desto fler barn som kommer. Mycket är väldigt strukturerat, vilket passar mig bra. Jag, tillsammans med en kollega, har huvudansvar för ett gäng 1-2 åringar, som alla kommer nya, förutom en. Minstingarna är med andra ord mina. Är så kul att få följa dem från att mest vara två stora ögon och en vidöppen mun, till att bli egna, individuella personligheter som säger ifrån med både kropp och ord, när något är bra eller mindre bra. Det är en häftig resa, mina vänner! Att få se en helt egen liten människa växa fram.

Min barndomsvän och jag, 1987.

I söndags var en gammal barndomsvän på besök. Vi har inte träffats på 22 år, men ska jag vara ärlig så kändes det "som igår". Vi var alltså fem år när vi sågs förra gången. Fina minnen dök upp och vi pratade om livet och allt mellan himmel och jord. Det är häftigt att man på något vis bara vet hur något kommer vara, trots att vi inte har haft någon kontakt under alla år. Jag hoppas att vi ses snart igen och inte låter det gå lika lång tid till nästa gång!