Sidor

lördag 7 december 2013

Göra egna bars

Hittade ett recept från en kollega i inkorgen med 2300 olästa mail... Kan ju inte prova detta själv nu, men tycker att det låter gott.
Återhämtningsbar med jordnötter och choklad, 6 st

4 dl/ 140 g fiberhavregryn
4 dl/28 g puffat ris
2 dl/120g russin
1,5 dl/ 100 g jordnötter
40 g mörk choklad
2 ekologiska ägg
0,5 dl/70 g flytande honung
§  Sätt ugnen på 200 grader. Tag fram en plåt med bakplåtspapper.
§  Rosta havregrynen lätt i en torr stekpanna.
§  Ta fram en matberedare och montera kniven i botten. Häll i jordnötter och bryt ned bitar av chokladen. Mixa nötter och choklad till en grynig massa.
§  Tillsätt havregrynen direkt från pannan och mixa allt en stund. Knäck i äggen och häll i honungen medan maskinen arbetar. Mixa tills allt gått ihop, dock inte för länge.
§  Tag fram en stor skål och klicka ned smeten i den. Tillsätt puffat ris och russin. Blanda ihop allt med händerna till en kletig massa tills alla ingredienser blandats jämnt.
§  Lägg upp smeten på plåten med bakplåtspapper och forma till en rektangulär kaka. Pressa ihop den med händerna så att den bli kompakt.
§  Grädda kakan 10 minuter i ugnen. Skär upp i 6 bitar, låt svalna och njut! Det går utmärkt att förvara dessa i frysen och ta fram en stund innan du ska äta dem.

Energi och näringsvärde per bar:
366 kcal
11,5 g protein (13 E%)
14,2 g fett (34 E%)
44,7 g kolhydrater (53 E%)
- varav 6,8 g fibrer
Du kan också dela en bar på hälften och ha med som ett litet mellanmål. Det kan passa dig som tränar på motionsnivå och har en lite lägre energiförbrukning.

Inga kommentarer: