Sidor

onsdag 1 februari 2012

Surfplatta istället för skolbok


Ojojoj, idag var jag trött! Vilken fantastisk fördel att jag pluggar på distans och faktiskt hade möjligheten att ta sovmorgon - även om inte det var planen... Kom i alla fall slutligen upp och har fått några to-do's överstökade. Har hunnit träna och njuter för tillfället en sen frukost.

I måndags berättade de på Stockholmsnyheterna och i DN att Sollentuna kommun ersätter traditionella skolmaterial med surfplattor och datorer. Något som har testats och varit på intågande under de senaste åren. Jag blir stolt och tycker att det är ett spännande steg i rätt riktning! Detta utesluter inte handhavandet av böcker, pennor och papper, utan låter barnen lära sig i nutid.

Att lära sig skriva och läsa, samtidigt som man ska klara av det rent finmotoriskt - det är många moment och tar mycket kraft. Självklart - vi har gjort det i alla tider, men ska det vara argumentet vi bygger vår framtida kunskap på? Det gäller att vakna upp! På hur många arbetsplatser sitter man med papper och penna? Tanken är att med tekniska verktyg lära sig läsa och skriva, vilket bevisligen innebär en snabbare inlärning, för att sedan få lära sig den finmotoriska biten, vilken även den går snabbare, då eleverna kan fokusera på en sak i taget. Det har i forskning visat sig att barn som lär sig läsa och skriva med digitala hjälpmedel, snabbare lär sig detta, samtidigt som de också hanterar betydligt längre och, för dem, mer meningsfulla texter. Ett meningsfullt lärande måste väl ändå vara det mest önskvärda för alla parter, eller?

Heja Sollentuna och hoppas att många följer efter! Måste erkänna att det hade varit roligt att arbeta inom förskola och skola här, jag blir glad och inspirerad av satsningar på det viktigaste, våra barn och unga - framtiden! Hoppas att vår nya bostaskommun har något liknande tänk!

2 kommentarer:

Madde / Mamma och blivande fröken sa...

Fick höra igår att de i Säters kommun (ligger grannkommun med Falun) infört ipads på alla förskolor :-D. Det är jättepopulärt och flera barn har lärt sig massor på kort tid :-).

Natalie sa...

De har köpt in Ipads på min nya VFU-förskola, som både barn och pedagoger ska få arbeta med. Ska bli jättespännande att få vara med och utveckla det arbetet under några veckor nu!