Sidor

fredag 20 april 2012

"Förtjänade" mc-föraren att dö? Agerade polisen rätt?

Nyheterna denna vecka har varit blandade och jag berörs till såväl glädje som sorg. Under morgonen har man berört tittare till (förhoppningsvis) glädje då man har berättat om flera olika förbättringar för äldre människors boende och liv, under de sista åren som många gånger sker vid någon form av instans. Man har även berättat om rättegångarna i Norge och mina tårar sväller försiktigt över. Det som hände i somras är och förblir fortsatt helt ofattbart.

Nyheterna berättar om och om igen om den olycka med en 40-årig MC-förare som under gårdagen körde rakt in i en bergvägg, då denne jagats när han efter att polisen försökt stoppa honom vid en fartkontroll, smitit iväg. Det är ju inte så att man helt osökt tänker på det tragiska fall som granskat och diskuterats av "Kalla fakta" i veckan. Där visades delar av den videofilm med den 22-åriga man som idiotkörde ihjäl sig i somras.

Filmen visar hur den svenska rättsmakten likväl idiotkör och utsätter övriga trafikanter för en livsfarlig dödsjakt, under nästan en timmes tid. Det förvånar mig att så många poliser kan involveras i ett enda fall, som om det inte hände något annat som krävde en "rättskaffens hand" i hela storstockholm under denna tid... Och att döma av den film som har "läckt ut" har jag svårt att förstå hur man kan få behålla sin polisbricka. Det är uppenbart att man gör tjänstefel (ett konkret exempel:  poliserna fortsätter köra i orimliga hastigheter trots att befälhavande tydligt har avbrutit insatsen) och att man beter sig helt yrkesmässigt oetiskt (adrenalinstint kastar sig mellan filer åt såväl höger som vänster och bryter mot säkerligen lika många trafikregler som mc-föraren. Skrattar och uttrycker hånfulla kommentarer i stil med att föraren "..förtjänar att ramla..." och "..att köra in i vägbommen..."). Sitter man bakom ratten, i sin tjänstebil, som polis - då är det helt orimligt att plötsligt bli privatsvenssonperson och agera ur någon som helst annan aspekt än som just polis.

Förvisso är alla människor - oavsett polis eller mc-förare - men likväl som man, vilket verkar vara fallet, kan se till det vad gäller poliserna - gör man det vad gäller mc-föraren?

En mängd polisbilar var iblandade, såväl civila som "vanliga". Mc-poliser fanns med i jakten och en polishelikopter följde dramat från luften (en film från denna hävdas dock inte existera, p.g.a. "tekniska fel" - vilket jag ställer mig mycket tveksam till...). Jakten pågick som sagt i nästan en timme, polisbilarna avbröt i faktiskt mening inte jakten då det beordrades och det hela fick en mycket tragisk utgång.

Det är lätt att vara efterklok, men en av poliserna, som satt i den civila polisbil varifrån den aktuella filmen av jakten spelats in, hävdar inte att han eller hans kollega gjort något fel. Han menar tvärtom att han skulle agera på samma sätt om han hamnade i en liknande situation igen. Han förnekar delar av den egenfilmade bevisningen emot sig... Denna "rättskaffens man"...?!

Som utomstående, icke inblandad Svensson-Svensson kan jag inte låta bli att undra (många saker i denna fråga, men framför allt) hade det inte varit klokare att 1) ha avbrutit vansinnesfärden redan i början, exempelvis då mc-föraren stod still vid ett rödljus precis framför civilbilen? 2) Enbart ha låtit helikoptern följa mc-förarens vansinnesfärd från luften? Kanske hade den då fått ett annat avslut, när föraren möjligen slutligen stannat under andra omständigheter - varpå polis istället hade kunnat följa upp det hela?

Jag försvarar på inga vis det beteende eller den handling mc-föraren påvisade, men jag har mycket svårt att förstå hur man i tjänst kan få agera på detta vis, som rättsmakt i detta avlånga land.

Inga kommentarer: