Sidor

tisdag 24 februari 2009

Fettisdagen!


Idag är det fettisdagen, då får man njuta av godsaken semla! Mumma, säger jag och ger er här en liten historia kring denna ljuvliga lilla bakelse:

Fettisdagen (den feta tisdagen) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

I Österrike heter dagen "Faschingsdienstag" och firas med karneval och festande. I England, USA och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för "Shrove Tuesday", en dag då man äter pannkakor till middag.

Hur det ska uttalas är en aning kontroversiellt, sannolikt för att ordet, enligt svenska stavningsregler, kan ha bildats av antingen fet-tisdagen eller fett-tisdagen, eller möjligen av det franska ordet fête (fest). Vissa kallar även dagen "fettis-dagen". Andra väljer att kalla dagen semledagen eller semmeldagen.

Nu är tentan förbi och kvar väntar bara utfallet, gick det bra, jättebra - eller inte alls? Nu ska jag samla ihop alla papper och böcker och försöka släppa allt som har med skolan att göra för resten av dagen. Dags att sportlovsmysa med lillebror!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas det gått bra och att du får en mysig eftermiddag med brodern :)

Possiposs

Anonym sa...

Idag har det blivit både semletårta på jobbet och en semla hemma med Michel. Räckte dem till dig också? Ja, det där med tentor är inte lätt. Man har ingen aning om det gick bra eller inte förrän man fått resultatet, det är helt olikt ett vanligt prov. Men jag tror det gick vägen för dig :)